Ξεφυλλίζοντας το «Θάλαμο Ανανήψεως», της Πέπης Ρηγοπούλου

Τραύμα. Ανοιχτό ή κλειστό; Η σύγχρονή ελληνική ιστορία ένα τραύμα, με το φόβο μήπως και ξανανοίξει. Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο, Κύπρος, Μνημόνια.


V.SAKKASΤο τελευταίο βιβλίο της Πανεπιστημιακής καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου, «Θάλαμος Ανανήψεως», ένα πραγματικό ψυχογράφημα των ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίνη των γεγονότων της ιστορίας και τα τραύματα που δημιούργησαν στις ψυχές και στα σώματά τους. Η συγγραφέας του βιβλίου μέσα από ένα αυτοβιογραφικό πόνημα δημιουργεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο της πρόσφατης ελληνικής πραγματικότητας…Η διαδρομή ξεκινάει από τη Μικρά Ασία και την καταστροφή του 1922 και το πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί από τις διηγήσεις των παππούδων και γιαγιάδων το τραύμα της απώλειας, εδαφών και αγαπημένων προσώπων. Το ταξίδι της συγγραφέως στο χρόνο και την ιστορία, στη συνέχεια κάνει στάση στα γεγονότα του Πολυτεχνείου , την 17η Νοέμβρη 1973, όπου η ίδια βρέθηκε στην πύλη όταν το τανκ εισέβαλε στο ίδρυμα.


Με σεμνότητα αλλά και περίσσια δύναμη περιγράφει τον τραυματισμό της, αλλά κι όσων αυτού επακολούθησαν μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια ανανήψεως. Αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται και ο ελληνικός λαός, που ζει ένα τραύμα σήμερα, άλλα όπως λέει και η ίδια, βρίσκεται ακόμη στην κόλαση, με στόχο την επιθυμία να μπει στο καθαρτήριο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάτι τέτοιο για το λαό μας έχει μεγάλο κόστος, όμως μέσα από την ιστορία μας διδασκόμαστε πως αυτός ο λαός χαρακτηρίζεται από περηφάνια και αξίες πέραν της επιβίωσης.


Η Πέπη Ρηγοπούλου μέσα από αρκετή έρευνα και μελέτη, μας παραδίδει ένα βιβλίο, πραγματική πνευματική παρακαταθήκη, για τους ανθρώπους που η ίδια η ιστορία τους τραυμάτισε, αλλά αυτή δεν θέλησαν ποτέ τα γεγονότα της να τα κατασκευάσουν προς όφελος προσωπικών τους φιλοδοξιών.


Το βιβλίο «Θάλαμος Ανανήψεως», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.

Σακκάς Βασίλης
Πολιτισμολόγος

Email

Sky Bet by bettingy.com