ΑΦΙΕΡΩΜΑ / Νίκος Καβουκίδης

Ο Σύλλογός των Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας είχε την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσει στο λαρισαϊκό κοινό τον κινηματογραφιστή, Νίκο Καβουκίδη.


Απόσπασμα από την ομιλία της Διονυσίας Κανελοπούλου (Πολιτισμολόγου) στην εκδήλωση του Συλλόγου Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας, Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει… στη Λάρισα.«
Η τέχνη ταξιδεύει, η ομορφιά ταξιδεύει, ο πολιτισμός ταξιδεύει ,μεταφέροντας αποσκευές γεμάτες προβλήματα ,χαρές ,πάθη και κοινωνικές αγωνίες. Καταγεγραμμένα από τις κάμερες, τα γεγονότα αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία εποχών και καταστάσεων διασώζοντας τα από την λήθη.

Ο Σύλλογός μας είχε την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσει στο λαρισαϊκό κοινό τον κινηματογραφιστή, Νίκο Καβουκίδη έναν ακούραστο εραστή της εικόνας.

Ο Νίκος Καβουκίδης γεννήθηκε στον Πειραιά και από πολύ μικρός μυήθηκε στα μυστικά της 7ης τέχνης από τον πατέρα του πρωτοπόρο κινηματογραφιστή Γεώργιο Καβουκίδη στενό συνεργάτη του Φίνου.Διάβασε ακόμη ΠΟΛΗπολιτισμός
Νέα συνεργασία | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & MUSICA RADIO 
Άποψη | Ξεφυλλίζοντας το «Θάλαμο Ανανήψεως», της Πέπης Ρηγοπούλου
Παρουσίαση | Γνωρίζοντας τους Non Mo Ral
Άποψη |«Ξαναδιαβάζοντας» τον Ίψεν
Αφιέρωμα | Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αφιέρωμα | Εργοστάσιο ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΜέσα σ'αυτή την οικεία κατάσταση ένας 15χρονος ξεκινά την μεγάλη καριέρα του που περιλαμβάνει δεκάδες ταινίες και συνεργασίες με μεγάλους σκηνοθέτες όπως: Αλέκος Σακελλάριος, Ντίνος Δημόπουλος, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ντίμης Δαδήρας, Βαγγέλης Σερντάρης, Χρήστος Σιοπαχάς, Νίκος Τζήμας, Γιώργος Κατακουζηνός, Αντώνης Κόκκινος, Ροβήρος Μανθούλης, Τάσος Ψαρράς και πολλούς άλλους.
Τι να πρωτοπούμε για τον Νίκο Καβουκίδη, τον καταξιωμένο διευθυντή φωτογραφίας, μοντέρ δεκάδων ταινιών, τον σκηνοθέτη και παραγωγό. Η καλλιτεχνική του πορεία δεν σταματά εκεί αλλά εμπλουτίζεται με πολλές σκηνές από πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που καταγραφεί με την κάμερα του και αργότερα τα μετασχηματίζει σε ταινίες ντοκιμαντέρ όπως το σπουδαίο ντοκιμανταίρ «Μαρτυρίες» που είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές του πολυτεχνείου, που με το φακό του έκανε αθάνατη τη Λόλα, στη φοβερή αυτή ταινία με την Καρέζη και τον Κούρκουλο σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου (1964). Επίσης οι ιστορίες της πράσινης γραμμής που γυρίστηκε στη Κύπρο κ.α.

Ο Νίκος Καβουκίδης έχει τιμηθεί και βραβευτεί για την μεγάλη του προσφορά στην τέχνη... είναι η σύνδεση ανάμεσα στο παλιό και στο νέο»

Email

Sky Bet by bettingy.com