… στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας!

Μέλη του Συλλόγου Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας παρακολούθησαν για 5η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ και μπορούμε να πούμε πως η όμορφη αυτή κινηματογραφική εμπειρία κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη.

Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ετών... 39, με το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του αφού επιλέχθηκαν 64 ταινίες από τις 209 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, αριθμός ρεκόρ για το Φεστιβάλ, αλλά και στο 22ο Διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου.

Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ανάμεσα στα 15 ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, που απονέμουν το ειδικό βραβείο EFA σε ταινία, η οποία αυτομάτως μπαίνει στη λίστα για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας μικρού μήκους, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Φέτος, η διάκριση αυτή απονεμήθηκε στην ταινία Shooting star (Πεφταστέρι) του Lyubo Yonchev (Βουλγαρία και Ιταλία) και η συγκίνηση του νεαρού κινηματογραφιστή κατά την παραλαβή του βραβείου του μας έκανε όλους να συνειδητοποιήσουμε, για ακόμη μία φορά, πόσο σημαντικό σταθμό αποτελεί το Φεστιβάλ Δράμας για τους δημιουργούς.

Στη φετινή θεματολογία του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος είδαμε ξανά πως η οικονομική κρίση, η ανεργία, η φτώχια, η επαγγελματική κατάρρευση, οι άστεγοι και οι τράπεζες απασχόλησαν τους δημιουργούς και επιπλέον φέτος παρατηρήσαμε μια έντονη αναφορά στη μητρότητα αλλά και θέματα όπως το trafficking, να απασχολούν τόσο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες δημιουργούς.

Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου στην κριτική αποτίμησή της για το Εθνικό τμήμα του Φεστιβάλ «Ο κινηματογράφος είναι αναρπαγή της ζωής», οι ταινίες φέτος επισημαίνουν πως οι καλλιτέχνες καταγράφουν αυτό που συμβαίνει, δεν το αγνοούν με αποτέλεσμα αυτό που όλοι εκλάβαμε από πλευράς των δημιουργών να έρθει σαν ένα κύμα ενέργειας που επεδίωκε να θέσει ερωτήματα αλλά και να μας περάσει μηνύματα όπως «Ξυπνήστε! Συνειδητοποιηθείτε! Μην κλείνετε τα μάτια στο πρόβλημα! Αφυπνιστείτε!».

Τις ταινίες που διακρίθηκαν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όταν το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδέψει και στην πόλη μας στην εκδήλωση που κάθε χρόνο, τα τελευταία τρία χρόνια, διοργανώνει ο Σύλλογος Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας. Εκτός από αυτές, ξεχωρίσαμε και κάποιες ταινίες που δεν έτυχαν μεν κάποιας διάκρισης αλλά είναι ιδιαίτερα αξιόλογες όπως:

«Θεατής» του Θοδωρή Βουρνά, ο οποίος στην πιο μεστή κινηματογράφηση της καριέρας του, κάνει ένα ιδιαίτερα εύστοχο σχόλιο πάνω στον αποστασιοποιημένο και νεκρό συναισθηματικά σύγχρονο τρόπο ζωής και μας παρουσιάζει έναν ήρωα που έχει αποκοπεί από κάθε συναίσθημα και παρακολουθεί τη ζωή του σαν να είναι ταινία, επιλέγοντας τα πλάνα που θα μοντάρουν την καθημερινότητά του.

«Monica» του Δημήτρη Αργυρίου. Η απαλλαγμένη από συναισθηματισμούς κινηματογράφηση του δραματοποιημένου αυτού ντοκιμαντέρ μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στη δύναμη και την ουσία της ιστορίας μιας κοπέλας, θύμα ανθρώπινης εμπορίας.

«Χρήστος και Δήμητρα» της Αμέρισσας Μπάστα, μια ταινία που χαίρεσαι να παρακολουθείς για τη ζεστασιά και τη γλυκύτητά της, το φρέσκο και ταυτόχρονα τόσο νοσταλγικό τρόπο κινηματογράφησης, τα χρώματα, την υπέροχη μουσική του Νίκου Κυπουργού και φυσικά τον απολαυστικό μικρό της πρωταγωνιστή, Κωνσταντίνο Παληκαρά.

«Η άλλη» της Αναστασίας Ρίζου, όπου μια μοναχική, δύστροπη γυναίκα αισθάνεται την ανάγκη να διοχετεύσει όλη της την καλοσύνη σε μια άγνωστη άστεγη, αντί για τους ανθρώπους που γνωρίζει και συναναστρέφεται χρόνια. Η ταινία διευρευνά διακριτικά τον ψυχισμό της ηρωίδας της μέσα από εύστοχους κοινωνικούς προβληματισμούς.

«Whale 52» του Θανάση Τρουμπούκη, που καταπιάνεται με την δυσκολία στην ανθρώπινη επικοινωνία χρησιμοποιώντας τον μυστηριώδη, ατμοσφαιρικό κόσμο του βυθού και την ιστορία της αινιγματικής Φάλαινας 52, που επικοινωνεί σε διαφορετικές συχνότητες από τις υπόλοιπες.
Κάποιες από τις ταινίες αυτές και τους δημιουργούς τους θα παρουσιάσουμε σε επόμενα άρθρα μας αναλυτικά.

=======================================================================

Τα βραβεία του 39ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:
Χρυσός Διόνυσος, στην ταινία «Κύβος» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Σκούρα
Αργυρός Διόνυσος, στην ταινία «Το νανούρισμα της Μαρίας» σε σκηνοθεσία του Ντίνου Παναγόκου
Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, στην ταινία «Αντίδοτον» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Χαπέσιη
Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ», στην ταινία «Ummi» σε σκηνοθεσία του Νίκου Αυγουστίδη
Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία
, στην ταινία «Αλεπού» σε σκηνοθεσία της Ζακλίν Λέντζου

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας, στην ταινία «Smoke in the water» σε σκηνοθεσία του Σπυρίδωνα Παπασπύρου
Βραβείο Ντοκιμαντέρ, στην ταινία «Φιλοκτήτης - Ο Μύθος ενός Ξένου» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Καλκετενίδη
Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας, στην Χριστίνα Μουμούρη για την φωτογραφία των ταινιών «Νηπενθές» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Συμβώνη και «Ο Αγρότης» του Στάθη Αποστόλου
Τιμητική Διάκριση Σεναρίου
, στον Κώστα Γεραμπίνη για το σενάριο της ταινίας «Αόρατος» την οποία και σκηνοθέτησε

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ, στον Πάνο Βουτσαρά για το μοντάζ της ταινίας «Η Αλίκη στο καφέ» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νάκου (η ταινία απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης)
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, στην Ιωάννα Τρικενέ για την ερμηνεία της στην ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, στον Θωμά Χαβιανίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη
Τιμητική Διάκριση Ήχου, στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου
, στους Κώστα Βαρυμποπιώτη και Βάλια Τσέρου για την ταινία “Helga Ar I Lund” της Θέλγιας Πετράκη

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής, στους Πανίνο Δαμιανό & Μάρκο Δαμιανό για την μουσική της ταινίας «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ» του Χρύσανθου Μαργώνη
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, στις Ελένη Καριόρη και Στάθια Ραυτοπούλου για την ταινία «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη
Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών, στην Βασιλική Σύρμα για την ταινία «Κορίτσια της Θάλασσας» του Σήφη Μάινα
Ειδικό Βραβείο, στον Αντώνη Τσώνη για την ταινία «3000», για την ακρίβεια με την οποία συντονίζει τα εκφραστικά του μέσα
Εύφημο Μνεία Εικαστικής και Τεχνικής επίτευξης
, στους Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρο για την ταινία «Αίνιγμα» (η ταινία απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων του Διεθνούς)

Εύφημο Μνεία, στον Γιάννη Ζαφείρη για την ταινία «Felicita», για την ακρίβεια με την οποία συμπυκνώνει ένα σπαρακτικό οικογενειακό δράμα
Εύφημο Μνεία, στην ταινία «Ρήξη Τυμπάνου» του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούλης, στην ομαδική δουλειά που κατάφερε να δημιουργήσει ένα έξυπνο και απολαυστικό ψευδοντοκιμαντέρ

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε και τρείς διακρίσεις ΚΙΝΗΤΡΑ στους εξής νέους κινηματογραφιστές: την Πολύμνια Παπαδοπούλου-Σαρδέλη για την ταινία "Βύθισμα", τον Γιάννη Συμβώνη για την ταινία "Νηπενθές" και τον Μιχάλη Δημητρίου για την ταινία "Ευριπίδου 14"
► Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, στη Χριστίνα Μουμούρη για την ταινία "Νηπενθές"
► Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, στην ταινία «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου
► Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, στην ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
► Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ, στην ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου


Διάβασε ακόμη ΠΟΛΗπολιτισμός
Αφιερώματα | Νίκο Καβουκίδη ● Εργοστάσιο ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ ● Νίκος Παναγιωτόπουλος 
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Άποψη | «Ξαναδιαβάζοντας» τον Ίψεν ● Ξεφυλλίζοντας το «Θάλαμο Ανανήψεως» της Πέπης Ρηγοπούλου
Παρουσίαση | Γνωρίζοντας τους Non Mo Ral
Νέα συνεργασία | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & MUSICA RADIO 

listenlive

 

Email

Sky Bet by bettingy.com