Η Ζωή Κακοτρίχη – Αρχισυντάκτρια του MUSICARADO.gr – προσεγγίζει το Brexit μέσα από τη Μουσική Βιομηχανία του Μεγάλου Νησιού, τα επακόλουθα της απόφασης και πόσα χάνουμε ή χάνουν τελικά ΟΛΟΙ
Το Brexit είναι πλέον γεγονός και οι συνέπειες του θα ταλαιπωρήσουν τόσο τους μουσικούς όσο και τους μουσικόφιλους.
Στις 23 Ιουνίου του 2016 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα που τέθηκε στους Βρετανούς πολίτες ήταν: Να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ήταν 51,89% να αποχωρήσει και 48,11% να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δείχνει τον έντονο διχασμό που υπήρχε στη χώρα όσον αφορά τις συνέπειες που θα είχε η επερχόμενη αποχώρηση.
Πηγές: wikipedia.org, europa.eu, ukmusic.org, theguardian.com, ism.org
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ, ύστερα από 47 χρόνια, χάνοντας όλα τα δικαιώματα και τα οφέλη που είχε ως κράτος – μέλος.
Μπορεί η ανησυχία των περισσότερων να περιστρέφεται γύρω από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική αλλά το πλήγμα στην πολιτιστική βιομηχανία και ειδικότερα στη μουσική βιομηχανία θα είναι τεράστιο.
Ο γενικός διευθυντής της UK Music, Jamie Njoku-Goodwin, με επιστολή που έστειλε προς όλα τα ΜΜΕ, δήλωσε τα εξής:
« Η μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα βασικό εθνικό περιουσιακό στοιχείο που συνεισφέρει δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία, υποστηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και βοήθησε τη Βρετανία να υπερβεί εαυτόν διεθνώς για δεκαετίες. Η μουσική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια επιτυχία της Βρετανίας τα επόμενα χρόνια και ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει σταθερή βάση για αυτό »
Για τις περιοδείες δήλωσε: « Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να διασφαλίσει την ικανότητα του εργατικού δυναμικού μας να κινείται ελεύθερα στην Ευρώπη σε μια εποχή που συνεχίζουμε να καταπολεμούμε τον αντίκτυπο του Covid-19. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Βρετανοί μουσικοί να μην είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος της επιπλέον γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο κάποιες περιοδείες. Εάν οι μουσικοί και οι δημιουργοί από το εξωτερικό αντιμετωπίζουν εμπόδια και κόστος για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κοινό εδώ θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να δει μερικές από τις αγαπημένες του συναυλίες »
Για τις εξαγωγές είπε τα εξής: « Η υποστήριξη και η ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ. Οι νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις εξαγωγές μας. Θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για συναρπαστικές συνεργασίες για την ανάπτυξη μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο σε υπερπόντιες αγορές. Η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην επίλυση ζητημάτων πρόσβασης στην αγορά, είτε αυτό εμποδίζει την αδειοδότηση πνευματικών δικαιωμάτων είτε διασφαλίζει ότι οι ερμηνευτές μπορούν να κινηθούν πέρα από τα σύνορα χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Η κρατική χρηματοδότηση για εξαγωγική υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί καθώς επιδιώκουμε να αυξήσουμε τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές της μουσικής βιομηχανίας μας από ρεκόρ ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων λιρών το 2019 »
Τέλος, πρόσθεσε για τα πνευματικά δικαιώματα: « Χαιρετίζουμε θερμά την πρόταση του πρωθυπουργού για τη θέσπιση νέων πλαισίων για τους τομείς στους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται του κόσμου. Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να οικοδομήσει το ισχυρότερο πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων στον κόσμο και, εξίσου σημαντικό, να διατηρήσει ισχυρή προστασία πνευματικών δικαιωμάτων σε όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. Με αυτόν τον τρόπο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει πολιτιστικός κόμβος και να λειτουργήσει ως παγκόσμιος προορισμός για την εκτέλεση, την καταγραφή και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αύξηση των 5,8 δισεκατομμυρίων λιρών της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας που συνέβαλε στην οικονομία το 2019 »
Ηθοποιοί, μουσικοί και κωμικοί αντέδρασαν με ανησυχία σε διατάξεις της εμπορικής συμφωνίας Brexit που θα εμποδίσουν τους Βρετανούς ερμηνευτές να μετακινούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χωρίς άδεια εργασίας. Διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως ο ηθοποιός και ο κωμικός Dawn French και οι μουσικοί KT Tunstall, Ronan Keating και Gary Kemp, είναι ανάμεσα στους 170.000 ανθρώπους που έχουν υπογράψει ένα αίτημα που καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ελεύθερης κουλτούρας άδεια εργασίας για καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Η λίστα υπογραφών ξεκίνησε από έναν τεχνικό videos, τον Tim Brennan, ο οποίος είπε ότι ήθελε να επισημάνει πώς χιλιάδες τεχνικοί καθώς και ερμηνευτές θα πληγούν από την αλλαγή. Ο ίδιος αναφέρει: « Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια τεράστια βιομηχανία περιοδείας μουσικής / εκδηλώσεων που υπέφερε πάρα πολύ λόγω του Covid. Αντιμετωπίζουμε περαιτέρω δυσκολίες όταν προσπαθούμε να περιοδεύσουμε στην ΕΕ σε επαγγελματική βάση, με πιθανώς κάθε χώρα να ζητά τη δική της βίζα, αυτό θα ισχύει μόνο για ένα ταξίδι. Ως ελεύθερος επαγγελματίας εγώ και πολλοί σαν κι εμένα ταξιδεύω στην ΕΕ αμέτρητες φορές το χρόνο σε διάφορες περιοδείες και εκδηλώσεις, αυτό θα γίνει αδύνατο λόγω του κόστους και του χρόνου εάν δεν έχουμε ταξίδια χωρίς βίζα »
Μετά τη δημοσίευση της εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου / ΕΕ, η Εταιρεία Μουσικών Εταιρειών (ISM) ανησυχεί βαθιά για την απουσία ταξιδιωτικών διατάξεων χωρίς βίζα για εργαζόμενους μουσικούς, ως μέρος των συμφωνιών για επαγγελματίες επισκέπτες και ανεξάρτητους επαγγελματίες στον κλάδο των υπηρεσιών (Παράρτημα SERVIN-3, Παράρτημα SERVIN-4). Αυτό σημαίνει ότι οι μουσικοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεωρούνται υπήκοοι τρίτων χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες μετανάστευσης κάθε κράτους μέλους της ΕΕ στο οποίο εργάζονται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που παρέχονται στον τομέα της μουσικής και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στους Βρετανούς μουσικούς που εργάζονται και περιοδεύουν στην ΕΕ.
Η Deborah Annetts, Διευθύνων Σύμβουλος της ISM είπε: « Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε ότι οι μουσικοί και άλλα δημιουργικά δεν θα καλύπτονται από διατάξεις για βραχυπρόθεσμα επαγγελματικά ταξίδια χωρίς βίζα. Μετά από ό, τι έχει περάσει ο τομέας τους τελευταίους δέκα μήνες, πώς συνέβη αυτό; Είναι καιρός να αναγνωριστεί πλήρως η αξία της μουσικής για τη ζωή μας και την οικονομία μας »
Η μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε φέτος σε 5,8 δισεκατομμύρια λίρες, παρέχοντας πάνω από τέσσερις φορές την αξία για την οικονομία από την αλιεία (1,4 δισεκατομμύρια λίρες), και όταν συνδυαστεί με άλλες δημιουργικές βιομηχανίες, οι οποίες επηρεάζονται επίσης πολύ από αυτήν την έλλειψη παροχής, η κλάδος αξίας 111,7 δισεκατομμυρίων λιρών.
Η βρετανική μουσική βιομηχανία έχει αναδείξει πολλούς πρωτοποριακούς μουσικούς, που με το ταλέντο τους έγραψαν ιστορία στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία, αφήνοντας βαθιά το σημάδι τους και επηρεάζοντας πολλές γενιές μέχρι και σήμερα. Πολλούς από αυτούς είχαμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στην Ελλάδα και μερικούς τους περιμένουμε εναγωνίως να τους ακούσουμε από κοντά. Είναι κάτι όμως που θα είναι εφικτό σύντομα; Τι θα γινόταν εάν πλέον Βρετανοί μουσικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν παγκόσμιες περιοδείες; Τι θα γινόταν αν δεν μπορούσαμε πλέον να παίζουμε τα κομμάτια τους; Αυτό θα ήταν καταστροφικό…
Θα μπορούσες να φανταστείς ότι πλέον δεν θα μπορούσες να ξανακούσεις τους Beatles, τους Rolling Stones, τους Black Sabbath, τους Deep Purple, τον David Bowie, τους Joy Division, τους Smiths, τους Pink Floyd, τους Bauhaus, τους Cure, τους Queen, τους Bee Gees, τους Eurythmics, τους Def Leppard, τους Blur, τους Oasis, τους Radiohead, τους Pet Shop Boys, την Amy Winehouse, την Adele, τον Ed Sheeran, τους Florence and the Machine; Η λίστα είναι τεράστια για απαριθμήσουμε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που έχουμε με κάποιον τρόπο συνδέσει με στιγμές της ζωής μας.
Πόσο δύσκολο θα είναι να βρεθούμε στα αναρίθμητα μουσικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στη Βρετανία, όπως το θρυλικό Glastonbury;
Εμείς οι Έλληνες έχουμε χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ένθερμα κοινά σε συναυλίες. Πολλοί καλλιτέχνες έρχονται και ξανάρχονται εδώ για να βιώσουν αυτή τη ζεστασιά. Αν η μετακίνηση γίνει απαγορευτική για τους περισσότερους τότε οι συναυλιακές απουσίες στη χώρα μας θα είναι βροντερές σε όλα τα είδη της μουσικής.
Γράφω αυτό το κείμενο και συνέχεια συνειδητοποιώ ότι ξεχνάω να αναφέρω πολλά ονόματα. Και είναι γεγονός. Δεν γίνεται να καταγράψω όλους τους Βρετανούς καλλιτέχνες. Θα μου πάρει μέρες ατελείωτες. Και θα καταλήξω να έχω απλά ένα κείμενο με ονόματα και τίποτα άλλο. Για ποιο είδος μουσικής να πρωτομιλήσω; Για ποια κομμάτια να πω ότι σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής; Είναι άπειρα. Ποιες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν εδώ στην Ελλάδα να ξεχωρίσω; Είναι αδύνατον.
Γράφω και σκέφτομαι πως θα ήταν από αύριο να σταματήσουν να παίζουν κάποια από τα αγαπημένα μου κομμάτια και με πιάνει μια μικρή μελαγχολία. Όλη στη ζωή μας έχουμε συνδέσει κάποιες από τις πιο όμορφες αλλά και από τις πιο στενάχωρες στιγμές μας με μουσική. Δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι να αναπολώ αυτές τις στιγμές και να λείπει το soundtrack.
Μπορεί όλα αυτά να μη συμβούν. Να βρεθεί μία λύση και όλα κυλήσουν ομαλά. Μεγάλοι και μικροί καλλιτέχνες να καταφέρουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν, χωρίς να τους επηρεάζουν οι πολιτικές εξελίξεις. Γιατί αυτό είναι η μουσική. Είναι κάτι ελεύθερο. Είναι κάτι για όλους. Είναι φάρμακο. Είναι συντροφιά. Είναι λύτρωση. Είναι τρόπος έκφρασης. Είναι τα πάντα. Και δεν θα έπρεπε να πλήττεται από πολιτικές σκοπιμότητες.
Το παραπάνω κείμενο θα παρεμβάλλεται από συναυλίες ή κομμάτια βρετανών μουσικών. Μπορεί να έχουμε βρεθεί σε κάποιες από αυτές ή να είναι ένα κομμάτι που το έχουμε βάλει στο repeat τόσες πολλές φορές που ξέρουμε και τον παραμικρό στίχο. Δεν θα καταφέρω να τους ικανοποιήσω όλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα πουν ότι οι συγκεκριμένοι κατάφεραν να σηματοδοτήσουν καίριες αλλαγές στη μουσική ιστορία είτε σου αρέσουν είτε όχι. Γιατί πέραν των προσωπικών γούστων, οι πραγματικοί λάτρεις της μουσικής κατανοούν και επιβραβεύουν την καλή μουσική.
Το ξέρω σας κούρασα με πολλά διαδικαστικά στην αρχή του άρθρου αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τι συνέπειες θα επιφέρει το Brexit. Καθώς και την αγωνία πολλών ανθρώπων για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Ελπίζω να σας αποζημιώσω με τις μουσικές επιλογές μου.
Απλά συνειδητοποιώ ότι είμαι μεγάλη φαν της βρετανικής μουσικής.