«Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη», το προκλητικό και ξεκαρδιστικό έργο του θρυλικού θεατρικού συγγραφέα Ντάριο Φο, ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη και με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο Θέατρο ΗΒΗ, από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.
Η Σμαράγδα Καρύδη, στη δεύτερη σκηνοθεσία της – λίγα χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της παράστασης Του Κουτρούλη ο Γάμος – συμπράττει με μια σπουδαία ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών. Τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, ενώ τους πρωτότυπους στίχους γράφει η Σοφία Καψούρου. Τα σκηνικά αναλαμβάνει η Μαρία Φιλίππου, τα κοστούμια η Μαρία Κοντοδήμα και τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Δημήτρης Κουτάς.
Το έργο βυθίζει το κοινό στον σουρεαλιστικό και ποιητικό κόσμο του Φο. Το έργο, δεν είναι μια απλή φάρσα, αλλά μια σύνθετη κατασκευή που περιέχει ταυτόχρονα στοιχεία ρεαλισμού και υπερβολής. Είναι ένας ύμνος στην τέχνη του θεάτρου με μια πικρή δόση αλήθειας και κωμικοτραγικής πραγματικότητας.
Η ικανότητα του Φο να συνδυάζει το χιούμορ και την κοινωνική κριτική είναι απαράμιλλη και το «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη» είναι μια πραγματική απόδειξη της ιδιοφυΐας του, προκαλώντας το κοινό να βιώσει τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου και να αμφισβητήσει τα καθιερωμένα πρότυπα, επανεξετάζοντας την αντίληψή του για τον κόσμο.
Η Μαριχουάνα Της Μαμάς Είναι η Καλύτερη
Θέατρο ΗΒΗ
18 Οκτώβριου – 3 Δεκεμβρίου
Μετάφραση: Ευδόκιμος Τσολακίδης
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Σμαράγδα Καρύδη
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Πρωτότυποι Στίχοι: Σοφία Καψούρου
Video art: Παντελής Μάκκας
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Trailers: Σπύρος Μαλτέζος
Graphic design: Indigo Creative
Social Media: ad4art – Κάλλη Μαυρογένη
Πρωταγωνιστούν
Σμαράγδα Καρύδη
Τάκης Παπαματθαίου
Γιώργος Νούσης
Χάρης Χιώτης
Τάσος Ροδοβίτης
Διαμαντής Αδαμαντίδης
Ιωάννα Λέκκα