Βρίσκουμε τη θεραπεία στις λέξεις, αντλούμε οφέλη για την υγεία και τις σχέσεις μας μέσα από το γέλιο, φέρνουμε το πένθος στο φως, θωρούμε το πανί της αποκάλυψης.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Απριλίου 2025 (τεύχος #132). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 26 Μαρτίου στους δρόμους της πόλης.
«Η θεραπεία στις λέξεις». Από την επούλωση τραυμάτων ώς τη συναισθηματική εκτόνωση και την ανάδυση ενός λησμονημένου μας εαυτού, το βιβλίο και η γραφή συνιστούν ένα άκρως πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο. «Οι ομάδες βιβλιοθεραπείας προσφέρουν στα άτομα έναν ασφαλή χώρο όπου μπορούν να χαλαρώσουν, να νιώσουν άνετα και να μοιραστούν συναισθήματα και σκέψεις», επισημαίνει στη «σχεδία» η δρ. Άννα Αντωνοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια-βιβλιοθεραπεύτρια.
«Το όπλο των άοπλων». Το χιούμορ και το γέλιο όχι μόνο συσφίγγουν τις σχέσεις μεταξύ μας αλλά και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς μειώνουν το στρες, ενώ καταστρέφουν ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα. «Το χιούμορ συμβάλλει στην εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων, αναστέλλοντας μάλιστα δυσάρεστα συναισθήματα όπως ο φόβος, η οργή και η θλίψη», εξηγεί η κοινωνική λειτουργός-ψυχοθεραπεύτρια Ευτυχία Παπατζανάκη.
«Το πένθος στο φως». Ο πατέρας Χαράλαμπος Κοπανάκης αναδεικνύει τη αντιχριστιανικότητα της άρνησης των ψυχικών διαταραχών στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά και του μισογυνισμού, εναντιώνεται στη θρησκευτική απαξίωση της σωματικότητας, ενώ υπογραμμίζει πως η πνευματικότητα δεν μπορεί να εδράζεται στην υποκρισία. «Ο Χριστός, που είναι το μόνο και απόλυτο αρχέτυπο πίστεως, δεν ασχολείται με τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων», τονίζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στη «σχεδία».
«Το πανί της αποκάλυψης». Ο σκηνοθέτης Παύλος Παρασκευόπουλος μάς περιγράφει ένα ταξίδι επανασύνδεσης και αποδοχής στο σπίτι της γιαγιάς του, εξηγεί πώς η αγάπη ξεπερνάει τις προκαταλήψεις, ενώ ανιχνεύει συντηρητισμό ακόμη και στο χώρο της τέχνης. «Ο σκοπός της ταινίας Alles Gut είναι το να συνδεθώ με την οικογένειά μου ξανά με έναν νέο τρόπο», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Η ηθοποιός Γιώτα Φέστα και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Καλφάκης μοιράζονται στιγμές από μια φιλία που μεγαλώνει εντός και εκτός θεάτρου.
«Στα Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης περιγράφει το μυστήριο της τρυφερότητας. Μία γυναίκα μάς ταξιδεύει στη δυτική Μακεδονία της αρχαίας κληρονομιάς, της κτηνοτροφίας και των παραδοσιακών γάμων. Παράλληλα, σε μία γωνιά της πόλης, η γαστρονομία συναπαντιέται με την Αθήνα των νομικών και των βιοτεχνιών.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Απριλίου 2025 (τεύχος #132).
Πηγή: Δελτίο Τύπου