Οι Θεσσαλονικείς NASA FUNK αποτελούν μια εγγύηση της ελληνικής funk σκηνής. Ήδη μετρούν 20 χρόνια μουσικής πορείας, έχοντας στο ενεργητικό τους εκατοντάδες live εμφανίσεις και έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς εκπροσώπους της hip hop σκηνής τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά.
Ακούγοντας τα κομμάτια τους ή πηγαίνοντας σε μια συναυλία τους, όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Υπάρχει εξαιρετική funk μουσική στην Ελλάδα και οι NASA FUNK είναι οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του νέου τους ΕΡ Try and Buy, μιλήσαμε με δύο από τα μέλη του συγκροτήματος, τον Georges Perin (GP) και τον Alex Papoulidis (AP), ώστε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείτε αυτή τη συνέντευξη! Πρώτα από όλα θα θέλαμε να ακούσουμε λίγα λόγια για τους NASA FUNK. Μετράτε ήδη περισσότερα από 20 χρόνια στη μουσική σας πορεία. Πώς ξεκίνησε αυτό το μουσικό ταξίδι;
GP_ Εμείς ευχαριστούμε! Ξεκίνησε το 1999 και το σχήμα είχε από τη πρώτη κιόλας στιγμή της δημιουργίας του ως στόχο να ασχοληθεί με τη Funk μουσική. Προερχόμασταν τότε από άλλα προγενέστερα σχήματα (Kashmir, Grasshoppers) που είχαν μία επαφή με τη Funk και ξεκινήσαμε αρχικά να εμφανιζόμαστε σε live σκηνές της εποχής (με βασικό venue τον τότε «Μύλο» όπου είχαμε εβδομαδιαίο residency στο Ξυλουργείο) μέχρι που «βάλαμε κάτω» τις πρώτες μας συνθέσεις προς τα τέλη του 2003.
Πώς προέκυψε το μουσικό «πάντρεμα» της hip hop με τη funk; Ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές;
GP_ Η σχέση μας με το hip hop ήταν στενή από τις αρχές ήδη του 2000 καθώς μας ένωνε και η φιλία με huge αντιπροσώπους του είδους όπως ο Μικρός Κλέφτης (με τον οποίο συνεργαστήκαμε και σε κάποιες εμφανίσεις πλάι στα τιγρέ σποράκια) και τα references που μας «κινούσαν» ήταν groups από το εξωτερικό όπως οι arrested development που είχαν κάνει αυτό το blend ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η αλήθεια είναι πως ήταν τότε μια ιδιαίτερη μίξη καθώς το hip hop δεν είχε σχεδόν ποτέ organic background, και έτσι όλα ξεκίνησαν με το «πάντρεμα» που κάναμε με ένα δυνατό group της εποχής, τους Warriorz, γράφοντας τον πρώτο μας δίσκο τον Οκτώβριο του 2004 με τίτλο hippofunkochoerus, ένα πλάσμα της φαντασίας μας που ήταν μισό ιπποπόταμος (υποδηλώνοντας το hiphop) και μισό φακόχοιρος (υποδηλώνοντας το funk).
AP_ Ούτως ή άλλως τα 2 είδη ήταν από πάντα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Στην αρχή του hip hop, τα samples που χρησιμοποιούνταν από τους πρώτους παραγωγούς ήταν τμήματα από παλιότερα funk κομμάτια, βλέπε Sugarhill Gang και Grandmaster Flash κτλ. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε τους ήδη καταξιωμένους funk καλλιτέχνες στο να βγάλουν κομμάτια που ήταν στην ουσία hip hop, όπως για παράδειγμα το Static του James Brown. Οπότε η σύνδεση ήταν κάτι απολύτως φυσικό και αποδεκτό σαν άκουσμα.
Θεωρείστε ένας από τους πιο σπουδαίους εκπροσώπους της funk μουσικής στην Ελλάδα. Πως αισθάνεστε για αυτό και πως βλέπετε τη funk σκηνή στη χώρα μας;
GP_ Το ακροατήριο εδώ στο οποίο απευθύνεται η funk είναι πολύ μικρό και τις περισσότερες φορές είναι ένα ακροατήριο μοιρασμένο από άλλες «δεξαμενές» ακροατών, κυρίως του rock, του blues και της jazz. Η αίσθηση του να είσαι από τους «παλιούς που επιμένουν να υπηρετούν ένα είδος» κρύβει και χαρές και λύπες αλλά είναι κάτι που στο τέλος της ημέρας ακούγεται μάλλον γλυκό. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ακροατήριο άλλαξε μέσα στα χρόνια και οι νέες γενιές έχοντας πλέον ολοένα και μεγαλύτερη-ευκολότερη πρόσβαση σε δισκογραφίες ξένων καλλιτεχνών αναγνωρίζουν και ευκολότερα «τη γλώσσα» του συγκεκριμένου είδους. Οι μπάντες που παίζουν funk στην χώρα μας είναι πλέον πολύ περισσότερες, αλλά ο αριθμός αυτών που γράφουν δίσκους με δικές τους συνθέσεις παραμένει πολύ μικρός. Άλλο είναι το live και άλλο η δισκογραφία και vice versa. Άλλωστε funk επιρροές σε gypsy rock ελληνικά σχήματα υπήρχαν πολύ νωρίτερα ήδη από τη δεκαετία του ’70 και έχουν βγει τεράστιοι δίσκοι στην Ελλάδα που κατά βάθος ήταν funk.
Μετά από τόσα χρόνια τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει τόσο σε εσάς ως συγκρότημα αλλά και στην αλληλεπίδραση με το κοινό και με τον χώρο της μουσικής;
GP_ Αυτό που έχει σίγουρα αλλάξει είναι ότι όλοι σταδιακά, άλλοι γρήγορα και άλλοι πιο αργά, χάσαμε τα μαλλιά μας χαχα… Το κοινό όπως είπα και πριν είναι πιο «διαβασμένο», η αλληλεπίδραση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι εναλλασσόμενη. Για παράδειγμα η χρονιά που περάσαμε είναι η πρώτη ελεύθερη μετά από δυόμιση χρόνια covid με αποτέλεσμα να είναι όλοι πολύ ορεξάτοι για live και συναυλίες.
AP_ Ουσιαστικά η σχέση που υπάρχει πλέον με το κοινό είναι αρκετά πιο ειλικρινής. Ως ο μικρότερος στην μπάντα, αυτό που θυμάμαι όταν πήγαινα το 1999-2000 στα live των Nasa Funk ήταν ότι περνούσα καταπληκτικά, αλλά ουσιαστικά δεν ήξερα ποιο ήταν το στοιχείο που μου δημιουργούσε αυτά τα συναισθήματα. Μπορώ με σιγουριά να πω πως αν δεν υπήρχαν οι Nasa κατά πάσα πιθανότητα θα έπαιζα κι εγώ ροκ, όπως οι πλειοψηφία των κιθαριστών της δικής μου γενιάς. Πλέον, στο κοινό ο κόσμος ξέρει τι είναι αυτό που ακούει, μπορεί να το συνδέσει με ακούσματα της σημερινής εποχής και να αναγνωρίσει τα στοιχεία και τις επιρροές στα τωρινά τραγούδια.
Έχετε συμμετάσχει σε πολλά μουσικά φεστιβάλ και έχετε εμφανιστεί σε περισσότερες από 500 συναυλίες. Ποια έχει χαραχτεί περισσότερο στη μνήμη σας και τι ιδιαίτερο είχε για εσάς;
GP_ Πολλές είναι οι χαραγμένες και δύσκολο να διαλέξει κανείς. Ας διαλέξω μία – που για κάποιους λόγους δε μπορώ να αναφερθώ σ’ αυτή με λεπτομέρειες – είναι όταν πριν περίπου 15 χρόνια καταλήξαμε να κάνουμε μια συναυλία σε άλλη πόλη οι μισοί καθώς οι υπόλοιποι δεν έφτασαν ποτέ στο venue!
AP_ Προσωπική αγαπημένη μου ανάμνηση ήταν ένα από τα πρώτα live που έκανα με την μπάντα στην Κρήτη, στο οποίο στο τέλος μπάντα και κοινό είχαν πραγματικά εκτροχιαστεί. Δεν θυμάμαι να έχουμε παίξει πιο δυνατά, θυμάμαι να πετάω την κιθάρα κάτω και crowd surfing από ένα άδειο αναπηρικό καροτσάκι!
Τα πρώτα LP σας ήταν γραμμένα σε ελληνικό στίχο. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αλλάξετε πορεία προς τον αγγλικό;
GP_ Το γεγονός ότι το κάναμε άρα θέλαμε δισκογραφικά να κάνουμε και κάτι άλλο. Άλλωστε στο ρεπερτόριό μας υπήρχαν πάντα τα αγγλικά ακόμα και όταν παίζαμε τα ελληνικά των πρώτων δίσκων μας.
Πριν από λίγες μέρες κυκλοφορήσατε το καινούριο σας ΕΡ Try and Buy από την Breakbeat Paradise Recordings. Πείτε μας δύο λόγια για την νέα σας κυκλοφορία.
GP_ Είναι ένα EP που συμπεριλαμβάνει το original mix μας και τρία remixes των Crash Party, Dal Platinum και DJ Towlie. Οι DJs είναι όλοι UK based και ανήκουν στην ευρύτερη Ghetto funk society με τους οποίους συνεργάζεται η Breakbeat Paradise Recordings, εταιρεία με έδρα την Tampa των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που αποτελεί το δισκογραφικό μας σπίτι τα τελευταία χρόνια (είναι η τρίτη κυκλοφορία μας στην BBP recordings). Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες Stand Up και Gonna Work It, το Try and Buy είναι πιο up-tempo κομμάτι, πιο Minneapolis κρατώντας όμως το P-Funk στοιχείο που πιστεύω μας χαρακτηρίζει. Είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σας περιμένει να το ακούσετε!
Από πού αντλείτε έμπνευση για τη δημιουργία ενός καινούριου κομματιού; Είναι μια διαδικασία τύπου brainstorming ή είναι εντελώς αυθόρμητο;
GP_ Έμπνευση αντλεί κανείς από παντού. Η διαδικασία είναι όμως πολύ πιο ταπεινή. Ξεκινά πάντα από ένα riff που θα έρθει στο κεφάλι, από μια ιδέα για ένα beat ή μια μελωδία. Ο καθένας έχει τη δική του διαδικασία, αλλά καθώς η funk δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική συνθετικά σε σχέση με άλλα είδη, όπως π.χ. με την κλασική, την jazz ή την fusion αρκεί και μόνο να νιώσεις το groove και το feel που θέλεις να βγάλεις για να πάρουν όλα τον δρόμο τους.
Υπάρχει κάποιο συγκρότημα/καλλιτέχνης που ξεχωρίζετε αυτή τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;
GP_ Είναι ευτυχώς αμέτρητοι/τα και θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιον στο σύνολο της ελληνικής μουσικής σκηνής… θα πρέπει κάπως να περιοριστεί σε κάποιο είδος. Θέλετε να πούμε για παράδειγμα για το blues? Είναι οι Blues Wire.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους NASA FUNK;
GP_ Έχουμε στα πλάνα ένα 45άρι βινύλιο με 4 original κομμάτια, νέο playlist για τις live εμφανίσεις και ελπίζουμε υγεία για να είμαστε όρθιοι και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Σας ευχαριστούμε για την όμορφη κουβέντα και σας περιμένουμε σε κάποια από τις επόμενες εμφανίσεις μας!
Facebook | Spotify| YouTube | SoundCloud | Instagram
Πηγή: musicaradio.gr