Κατερίνα Ντούσκα ή Katerine Duska;

Η Χριστίνα Μπέη αγαπάει τη μουσική της Κατερίνα Ντούσκα και τι πιο ωραίο από το να μιλήσει μαζί της για να μάθει όλα αυτά που δεν έχει διαβάσει κάπου αλλού!

 Η ιστορία έχει ως εξής: Παρασκευή πρωί στο στούντιο...
     ...τελειώνοντας την εκπομπή μου, ο Σέμης (ο κύριος αφεντικός μας) ανοίγει την πόρτα από το Studio και μπαίνει μέσα. Είναι από αυτές τις κλασικές εισβολές του Σέμη Πετράκη στο στούντιο, που από το βλέμμα του και μόνο καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει πάλι στο μυαλό του! Με κοιτάει και μου κάνει μόνο μια ερώτηση. «Χριστίνα, πόσο καιρό έχεις να κάνεις συνέντευξη με κάποιον καλλιτέχνη;»


Και κατευθείαν καταλαβαίνεις πού θα πάει η συζήτηση.

     Στην ιδέα και μόνο, να πάρω συνέντευξη από κάποιον καλλιτέχνη, άρχισαν να ανεβαίνουν οι σφυγμοί. Δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Δε χρειάστηκε να περιμένει πολύ, βέβαια, γιατί σχεδόν αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ένα πρόσωπο, που θα ήθελα πολύ να πάρω συνέντευξη!! Κατερίνα Ντούσκα!!


     Για όσους δε γνωρίζουν την Κατερίνα (λίγο δύσκολο) να σου πω ότι είναι τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια με indypop και neosoul ύφος, η οποία βέβαια πειραματίζεται και με άλλους ήχους. Η καταγωγή της είναι από Ελλάδα και Καναδά!!

     Την Κατερίνα την ανακάλυψα όταν έκανε διασκευή στο τραγούδι των Arctic Monkeys, Do I Wanna Know (όπως πιστεύω και οι περισσότεροι από εσάς!). Η συγκεκριμένη διασκευή έπαιζε και σΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΣΟΥ - την καθημερινή πρωινή ζώνη του Musica Radio. Η ερμηνεία της καθηλωτική… Ο ήχος της χροιάς της απλά σε διαπερνούσε. Ήταν από αυτές τις φορές που, για ατελείωτες ώρες, ακούς ξανά και ξανά το ίδιο τραγούδι. Κάπως έτσι, λοιπόν, η Κατερίνα μπήκε στη λίστα των αγαπημένων μου καλλιτεχνών!!… και να που η Κατερίνα είναι στο MUSICA RADIO να μιλάμε 

● Γεννήθηκες και μεγάλωσες στον Καναδά. Διαφορετικές επιρροές και υποδομές στο χώρο της μουσικής από ότι στην Ελλάδα. Πώς σε επηρέασε αυτό στη μετέπειτα μουσική σου καριέρα;

_ Καθοριστικά θα έλεγα. Ο δυτικός ήχος κυριαρχεί στα ακούσματα και τις επιρροές μου. Παρ´όλα αυτά προσπαθώ συνεχώς να αντλώ επιρροή από παντού.● Ως άνθρωπος μεγαλωμένος με διαφορετική κουλτούρα, έχεις επιλέξει την Ελλάδα (μέχρι σήμερα) για τη μουσική σου πορεία. Τι θα συμβούλευες αρκετούς νέους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στην Ελλάδα; 

_ Αισθάνομαι πως η Ελλάδα είναι η βάση μου και μία από τις δύο μου πατρίδες. Είναι το σπίτι μου εδώ. Δε νιώθω όμως ότι δημιουργώ μουσική για την Ελλάδα απαραίτητα ή πως απευθύνονται μόνο στο ελληνικό κοινό. Στην εποχή του διαδικτύου δραστηριοποιούμαστε όλοι παντού και ταξιδεύει η μουσική μας.
Μ´ενδιαφέρει να διευρύνω το μουσικό μου ακροατήριο και να επικοινωνήσω μουσικά με διαφορετικούς λαούς. Έχω ξεκινήσει να κάνω συναυλίες στο εξωτερικό και θέλω να το επιδιώκω παράλληλα με την Ελλάδα. Αυτό θα συμβούλευα και τους νέους ανθρώπους. Να σκέφτονται ανοιχτά και να μην περιορίζονται από γεωγραφικά όρια.● Οι κρίσεις φέρνουν πολιτισμική αναγέννηση ή καταστροφή στην κουλτούρα και εκπτώσεις στις τέχνες; Σε ρωτάω ως νέο άνθρωπο που και εσύ βιώνεις την κρίση της γενιάς μας… 

_ Αν δεν πίστευα στην πολιτισμική ανάπτυξη δεν θα βρισκόμουν ακόμη στην Ελλάδα. Νιώθω πως είναι εύκολο να συμβεί το αντίθετο αλλά εμπιστεύομαι αρκετά το υπόβαθρο του ελληνικού λαού ώστε να μην το επιτρέψει να συμβεί. Πιστεύω πως θα επιλέξει τη δημιουργία, την ωρίμανση, την αυτοκριτική, την αξιοκρατία, το μεράκι, την διαλλακτικότητα, την αισιοδοξία και την επιμονή αντί της παραίτησης, της μιζέριας και του ρατσισμού. Θέλω να πιστεύω πως θα γίνουμε λιγότερο ελληνοκεντρικοί και κλειστοί, πως θα αγκαλιάσουμε και θα αναδείξουμε το πολυπολιτισμικό στοιχείο στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσουμε πολλά περισσότερα ερεθίσματα. Έχουμε σίγουρα πολλά να δώσουμε αλλά και πολλά να μάθουμε.


● Σήμερα με το ίντερνετ όλος ο κόσμος είναι μια γειτονιά. Έχοντας στο μυαλό μου, ότι η δισκογραφική σου σε ανακάλυψε στο youtube, θέλω να σε ρωτήσω, πόσο εύκολα θεωρείς ότι μπορεί κάποιος να δείξει τη δουλειά του και να γίνει γνωστός μέσα από το ίντερνετ;

_Το διαδίκτυο δίνει μια μεγαλύτερη δύναμη και έλεγχο στον δημιουργό και δεν εξαρτάται μόνο από δισκογραφικές πλέον για να αναδειχθεί. Τη μεγαλύτερη δύναμη όμως την έχει ακόμη το κοινό το οποίο λαμβάνει πλέον άπειρη πληροφορία, πληθώρα επιλογών και υπό αυτές τις συνθήκες, δύσκολα αναδεικνύεται κανείς μαζικά. Έχει αλλάξει επίσης πολύ ο τρόπος επικοινωνίας με το κοινό. Πολλές φορές, δεν αρκεί μόνο η μουσική.

     Πολλοί καλλιτέχνες προσπαθούν πρώτα να κερδίσουν το κοινό σαν προσωπικότητες ( βλέπε social media, vlogs, reality shows) και μετά ως καλλιτέχνες. Το «self- broadcasting» απαιτεί και το ανάλογο «self-marketing» οπότε καλείται ο καλλιτέχνης να παίξει πολλούς περισσότερος ρόλους. Δεν είμαι απαισιόδοξη όμως. Πιστεύω πως ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταφέρει κανείς ό, τι βάλει στόχο.
● Ψάχνοντας και ακούγοντας σε, κατάλαβα ότι πειραματίζεσαι αρκετά με τη μουσική. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ψάχνεις διαφορετικές κατευθύνσεις;

_Είναι καθαρά καλλιτεχνική ανάγκη. Ανάγκη για εξέλιξη, ωρίμανση και διαφορετική έκφραση. Γι αυτό επέλεξα να κάνω τη μουσική δουλειά μου. Η ασφάλεια, πόσο μάλλον στην τέχνη, μού είναι τρομερά βαρετή.
● Τελευταία σε είδαμε στο διαδίκτυο παρουσιάζοντας, μέσω των Live Sessions, όπου ερμηνεύεις τρία από τα εννιά τραγούδια του άλμπουμ σου, Embodiment. Θα ακολουθήσουν και άλλα Live Sessions; Μήπως ετοιμάζεις κάτι και μας προετοιμάζεις σιγά σιγά; 

_ Άλλα sessions με κομμάτια του πρώτου δίσκου δεν θα ακολουθήσουν. Ακολουθεί όμως νέο αγγλόφωνο άλμπουμ και ενδεχομένως ελληνόφωνο τραγούδι σε δικούς μου στίχους για πρώτη φορά.


● Υπάρχουν στο μυαλό σου χώροι που κάποια στιγμή είπες «εκεί θα ήθελα να κάνω ένα live concert»; 

_ Τι ωραία ερώτηση! Είναι κάτι που με απασχολεί πολύ και συνεχώς στην Ελλάδα γιατί αισθάνομαι πως δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν πολλά είδη μουσικής. Οι περισσότεροι είναι στημένοι έτσι ώστε να εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο τρόπο ψυχαγωγίας. Θεωρώ πως είμαστε μια γενιά καλλιτεχνών που πρέπει να προτείνει και να διαμορφώσει νέους χώρους, να επιβάλλει ο καθένας την αισθητική του χωρίς να εγκλωβίζεται στην αισθητική του κάθε μαγαζιού/μουσικής σκηνής και να δημιουργήσει νέες συνθήκες σύνδεσης με το κοινό.

     Εγώ τελευταία έλκομαι πολύ από τις θεατρικές σκηνές. Αποπνέουν μια άλλη κουλτούρα. Εμπνέουν την προσήλωση στην σκηνή, την ησυχία και τηρείται και ο αντικαπνιστικός νομός.
●… και επειδή θα ήθελα να μάθω και άλλα για σένα θα ήθελα να σε ρωτήσω αν είσαι από τους ανθρώπους, που κάνουν κατευθείαν τις επιθυμίες τους πράξεις ή το αφήνουν να ωριμάσει και μετά πράττουν; 

_ Δεν είμαι καθόλου αυθόρμητη με αποφάσεις ζωής αλλά δεν αγνοώ ποτέ το συναίσθημα.
● Επόμενες εμφανίσεις ή άλλα σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μου; 

Ακολουθούν πολύ σύντομα πολύ όμορφα νέα που αφορούν τις καλοκαιρινές μου εμφανίσεις μέσα από τις σελίδες μου στο Facebook και Instagram.

 
ευχαριστούμε πολύ Κατερίνα


ψάξε, βρες, ακολούθησε
YouTube | ► Facebook | ► Instagram 

Χριστίνα Μπέη
Δευτέρα έως Παρασκευή
ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΣΟΥ // 10:00 – 12:00

* οι φωτογραφίες είναι από το Facebook της Katerine Duska, καθώς αν για κάτι δεν φημιζόμαστε στο MUSICA RADIO είναι για τις φωτογραφίες μας!!!!

Email

Sky Bet by bettingy.com

Δείτε επίσης