Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Πριν λίγο καιρό επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990

Μετά από τις ενέργειες και τη συνεργασία της ΙΓ' Ε.Κ.Π.Α. με το Δήμο Καρδίτσας, το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας ενέκρινε το χώρο του παλαιού Νοσοκομείου, έκτασης 5.100 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, για την ίδρυση και λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η ανέγερση του νέου κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2000-2001 ενώ κατά το έτος 2002 έγινε από την ΙΓ' Ε.Κ.Π.Α. η διοικητική παραλαβή για χρήση του περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου Καρδίτσας.


listenlive

Το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου αρχαιολογικού υλικού, το οποίο εκτίθεται στο χώρο της έκθεσης, αποτελείται από ευρήματα που ήρθαν στο φως ύστερα από πλήθος σωστικών ανασκαφών σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, τις επιφανειακές και συστηματικές έρευνες, τις περισυλλογές και τις παραδόσεις αρχαίων αντικειμένων.


Περιήγηση στις αίθουσες
Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στις καθημερινές δραστηριότητες, στην αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και το θάνατο ως φυσική κατάληξη.


Διάβασε ακόμη ΠΟΛΗπολιτισμός
Νέα συνεργασία | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & MUSICA RADIO 
Άποψη | Ξεφυλλίζοντας το «Θάλαμο Ανανήψεως», της Πέπης Ρηγοπούλου
Παρουσίαση | Γνωρίζοντας τους Non Mo Ral
Άποψη |«Ξαναδιαβάζοντας» τον Ίψεν
Αφιέρωμα | Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αφιέρωμα | Εργοστάσιο ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ
Αφιέρωμα στο Νίκο Καβουκίδη

 

Ξεκινώντας από το Ο άνθρωπος στο χώρο και το χρόνο περνάμε στη Νεολιθική περίοδο και μετά στις τρεις φάσεις της Χαλκοκρατίας στη Δυτική Θεσσαλία. Η έκθεση συνεχίζεται με τη διαδοχή των πολιτισμικών περιόδων μέσα στα πλαίσια των Ιστορικών Χρόνων, της Εποχής του Σιδήρου και το Ηρώο του Αιάτου. Ακολουθεί η παρουσίαση των αρχαίων πόλεων της περιοχής: Κιέριον, Όθρη, Κέλεθρα, Μεθύλιον, Μητρόπολις, Γόμφοι και Αργιθέα. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με το Ομοσπονδιακό Θεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στη συνοχή του Θεσσαλικού Έθνους και στη διατήρηση της συνείδησης της κοινής καταγωγής των κατοίκων.

Στον επίλογο της έκθεσης με θέμα «Αρχαιολογία και κοινωνία» δίνεται η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου που δεν έχει μόνο ιστορική αξία ως φορέα πληροφοριών αλλά συνάμα πολυδιάστατη σημασία για την κοινωνία και τους θεσμούς.
Πληροφορίες
Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας
Λαχανά 1 και Τζέλλα, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα
Τηλέφωνο: 2441025219
web site

Θερμές ευχαριστίες στον Επ. Διευθυντή της ΛΔ Ε.Κ.Π.Α κύριο Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, για τις πληροφορίες και την αξέχαστη ξενάγηση

Email

Sky Bet by bettingy.com